Segona mà

segona ma

CA | ES

Avui us volíem parlar d’una forma diferent de consumir, les botigues de segona mà. Malgrat que no és un tipus de comerç que es deslligui del tradicional sistema de consum, on usem algun tipus de moneda per aconseguir allò que ens endurem cap a casa, si que trenquen la roda viciosa de producció desenfrenada i consum de productes nous, que ni tan sols ens calen.

Aquesta setmana hem visitat una botiga de segona mà, tot aprofitant que ens trobàvem a Girona. Aquest tipus de botiga són una font inesgotable de sorpreses. Hi podeu trobar de tot. Nosaltres hi solem fer una ullada sempre que en tenim l’oportunitat, perquè per pocs diners podeu sortir ben firats. Els jocs de taula, els llibres i contes, les pel·lícules, solen estar molt bé de preu. Ahir mateix, per quatre euros vam endur-nos tres llibres i una pel·lícula d’en Pingu. Per acabar-ho d’arrodonir, un dels llibres conté la història d’en Blauet, un conte que li explicaven a la mare quan anava a escola.

Però l’encant de tot plegat, no és només trobar gangues, sinó reutilitzar. Hi ha molta gent que encara veu la segona mà, com a quelcom per a pobres que no poden permetre’s comprar els objectes nous. Per nosaltres és una manera de donar vida a aquelles coses que ja per algú han quedat obsoletes. I no hi ha res més màgic que pensar que allò que tu tens, ha fet feliç a algú abans i que, amb una mica de sort, també alegrarà algú més endavant.

L’inconvenient que té comprar de segona mà és que no podem esperar trobar-hi justament allò que ens fa falta. Caldrà ser força flexibles. No hi trobarem un mateix producte de 20 marques diferents, ni una peça de roba amb totes les talles i colors, sinó que caldrà que ens adaptem a allò que hi trobem, que sempre serà diferent i sorprenent.

La part més fosca del circuit de segona mà és que algunes d’aquestes botigues s’estan aprofitant de les necessitats de les famílies més escanyades per la crisi per oferir preus molt per sota del que ells en trauran, maximitzant el benefici a costa dels qui necessiten els diners, cosa que fa que aquesta pràctica perdi part del seu encant.

Malgrat això, us animem a participar d’aquesta forma de consum, també en la forma de xarxes d’intercanvi, on ni tan sols hi intervé la moneda, la gent intercanvia un producte que ja no li fa servei per un altre que li serà útil. Així donarem una vida molt més llarga a totes aquelles coses que tenim en desús a casa nostra i evitarem en la mesura del possible l’escalada productivista de la que s’alimenta el sistema capitalista.

Anuncis

2 thoughts on “Segona mà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s