Plantar fesols

plantar fesols

CA | ES

Volem recordar que aquest dimecres era el dia del treballador, i no pas de la persona ocupada. És un dia de reconeixement a totes les persones que creen, que generen, que comparteixen. En definitiva, de reconeixement a tots aquells que mouen el nostre entorn: pensionistes, mestressos de casa, aturades, treballadors, precaris, autònoms,… Per contra, ha de ser un dia per denunciar a tots aquells que s’aprofiten d’aquest força i empenta, per denunciar aquells que exploten i menystenen a les persones.

Fet aquest incís passem a explicar-vos què vam fer durant el matí de dimecres. Aprofitant el retorn del solet als nostres verals, ens vam acostar a veure els avis. Al petitó li encanta feinejar amb l’avi a l’hort. Si fos per ell regaria les plantes set vegades al dia (vaja que només tindríem nenúfars a casa). Vam tenir la sort que l’avi volia plantar fesols i el fredolic petit va estar atent en tot moment per aprendre la lliçó.

IMG_2272

Aquí teniu alguns dels apunts que va prendre…

LA MONGETERA.

La mongetera és un planta de la família de les lleguminoses. Aquestes plantes tenen la curiosa habilitat de fixar el nitrogen que navega per l’aire, de manera que es generen el seu propi aliment i deixen tot el que els sobra al terra. Així, si més endavant hi plantem una nova planta ja hi trobarà el seu plat de nitrogen a punt.

Aquesta propietat fa que sigui important fer rotacions pel vostre hortet d’aquest tipus de plantes. Faves, mongetes, pèsols, cigrons o cacauets, són algunes de les plantes que mai poden faltar al vostre terreny de conreu. Cada any en un espai diferent, així anem reposant les reserves de nitrogen del sòl.

SEMBRA.

Un cop treballat l’espai on desitgem plantar les mongeteres, farem uns foradets on col·locar les llavors separats uns 20-30 cm. (un pam, vaja). A cada forat hi tirarem 4-5 llavors, els taparem i regarem. Si ho preferiu podeu avocar una mica d’aigua dins es forats abans de tirar-hi les llavors, així ja no caldrà regar-les després. En tot cas, caldrà anar-les regant habitualment, tenint en compte de no passar-nos amb l’aigua quan la planta estigui florint.

Caldrà tenir en compte si hem plantat mongeteres de mata, d’uns 40 cm màxim, o bé enfiladisses, que poden arribar als 2 metres. Aquestes últimes caldrà nasprar-les, amb canyes per exemple, per ajudar-les en el seu creixement vertical.

Les mongeteres es sembren a la primavera, un cop ha passat el risc de glaçades i el terreny es comença a escalfar.

IMG_2277

COLLITA.

La collita la començarem quan veiem les primeres tavelles. És important anar buidant la mata de tavelles, perquè floreixi de nou i faci noves tavelles. Així afavorirem una major producció.

AMICS I ENEMICS.

Les mongeteres s’entenen molt bé amb les plantes de blat de moro, les meloneres, els apis i les carabasses. En canvi, no es poden ni veure amb alls, porros i cebes. I us asseguro que han intentat llimar les seves diferències, però no hi ha maneres…

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s